Spirala Colorata

# cursa 5 # Câinele la Autostop prin Bucureşti

Posted on: May 29, 2013

“Am început un experiment de 10 zile, neconsecutive: cu AUTOSTOPUL prin Bucureşti. A izvorât din evidenţa faptului că traficul urbei ne înnebuneşte pe toţi. Încerc să fiu cât mai mobilă, caut căi alternative de transport, având deja experienţă considerabilă  ca şofer, biciclist, călător cu mijloace de transport în comun şi pieton. Pentru nicio categorie nu avem condiţii propice de transport în capitală. Încerc să aflu dacă suntem pregătiţi să folosim ’carpooling-ul’ la fel ca în ţările europene pe care le admirăm cu toţii.  E un demers jurnalistic în sensul în care vreau să-mi testez supoziţiile şi să consemnez soluţiile concetăţenilor mei. Dar devine şi un experiment de psihologie socială, observând reacţiile celor din jur. Nu în ultimul rând, este o etapă dintr-un proiect pur personal de (auto)cercetare.”

****************************************************

Am trecut cu bine primele două zile de experiment, aşa că am hotărât să-mi îngreunez puţin situaţia. Am ieşit în weekend hotărâtă să-mi duc câinele în parc.  E mare şi am des probleme cu transportul lui. Chiar şi unii cunoscuti preferă să nu-l ia în maşină sau să nu-l primească în casă.

Am trecut cu încordare de câinii vagabonzi de pe străduţe, pentru care eşti o ţintă sigură dacă ai un căţel, oricât de inofensiv ar fi el. M-am oprit în intersecţie decisă să aştept 30 minute, după care să iau tramvaiul.

eu şi câinele călător

câinele autostopist era deja distrus de căldură

După scurta şedinţă foto, m-a străfulgerat gândul că sunt imprudentă dându-i unui trecător aparatul foto pentru a-mi face o poză. Mi-am îndreptat însă toată atenţia înspre misiunea mea de a-mi găsi transport.

Fiind duminică, erau ceva mai multe maşini cu pasageri pe bancheta din spate. Traficul destul de intens. Şoferii erau mai dispuşi să comunice cu mine prin semne dacă ne potrivim la drum sau nu. Iar oamenii de pe stradă îmi zâmbeau mai mult. Probabil datorită câinelui.

În 6 minute şi jumătate de aşteptare a oprit un tip care s-a oferit să ne ducă în parc. Foarte deschis şi relaxat mi-a spus că îl cheamă Dragoş. Are 31 de ani, e născut în Bucureşti şi e free-lancer în producţie video. Am avut un sentiment de familiaritate, amiciţie de la început. Ca şi cum ne-am şti din Vamă.

De ce ai oprit?

Am văzut câinele ăsta frumos şi mi-am zis să vă duc în parc. Oricum eram singur în maşină.

Cum crezi că ar putea fi rezolvată problema traficului în Bucureşti?

Ar trebui scumpită foarte mult benzina. Ca toţi oamenii să-şi lase maşina acasă. Şi să meargă cu metroul, cu bicicleta. Aşa cum e acum, cu toţii în maşini pe stradă, nu are cum să meargă.

Tu foloseşti bicicleta?

Eu am renunţat la maşină un an şi am mers cu bicicleta toată vara. Dar era foarte greu.  Nu ştiai pe unde să mergi, pe unde să treci strada. Pe trotuar nu aveai loc, pe şosea nu aveai loc. Aşa că am revenit la volan. Nici măcar metrou nu ai peste tot. Nu, aşa n-ai cum să te descurci. (…)

Gardea mea personală de corp supraveghea cu atenţie traseul

Garda mea personală de corp supraveghea cu atenţie traseul

Status-ul intermediar al experimentului:

– 5 călătorii efectuate cu autostopul, în 3 zile diferite;

– 5 maşini, dintre care 4 cu şoferi singuri în maşină + un taximetrist cu un pasager;

– profil de ‘salvator’ de autostopist: sex masculin, vârstă 26-38 ani, studii superioare, venituri medii şi mari,  profesii liberale, free lancing sau incerte; oraşe de naştere: Bucureşti, Botoşani;

– soluţie unică identificată: oamenii să renunţe la folosirea maşinii atât de des.

Pentru asta s-au propus:

/ măsuri coercitive: amenzi şi taxe mari, scumpirea combustibilului

/ benzi pentru biciclete

/ educarea cetăţenilor să respecte regulile (scrise sau ale bunului simţ)

Speranţa de îndeplinire a celor de mai sus în următorii patru ani: scăzută. Spre minim.

(va urma)

Advertisements

4 Responses to "# cursa 5 # Câinele la Autostop prin Bucureşti"

fain. car pooling-ul merge doar daca avantajeaza soferii care iau pe altii la “naveta” si ii penalizeaza pe cei care circula singuri. spre exemplu, pe un traseu de daily-comute de 30-40 km daca circuli pe ultima banda (car-pooling lane) trebuie sa fie minim 3 persoane in masina altfel risti o amenda uriasa insa ajungi in timp record la munca. uite, http://www.trulia.com/blog/jane_pacheco/2011/02/carpool_lane_rules_is_it_2_persons_or_3_persons_per_car .

“ca si cum ne-am stii din vama” – scumpa mea,se scrie “sti”.si ca o paranteza,cainii astia maidanezi,se afla in strada,pt ca oamenii au ales si aleg in continuare sa cumpere din pet shop/ de la crescatori/din piata,in loc sa adopte din strada.asa cum ai facut si tu.felicitari ! cainii din strada sunt agresivi,cu alti caini,pt ca asa trebuie sa fie,instinctual,e o mostenire genetica.insa e de admirat preocuparea ta pt trafic,poluare si mediu.cainii din strada sunt tot o problema de “mediu” urban.

buna, merci de atentionare, am modificat. in ceea ce priveste cainii, eu l-am primit pe al meu. Asta este s-a intamplat sa fie de rasa. pot sa spun in apararea mea ca am salvat 2 catei pana acum pe care i-am dat cu succes spre adoptie. ma preucopa foarte tare problema cainilor maidanezi pe care eu nu ii invinovatesc deloc. stiu ca sunt problema noastra a tuturor si chiar as vrea sa-mi dedic timpul unui experiment social legat de ei. insa nu am nicio idee viabila. daca ai una, please help. cu drag, spirala colorata.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: