Spirala Colorata

Am fost şi la B’ESTFEST, adică la BâlciFest

Posted on: July 6, 2013

La câte mii de invitaţii gratis au curs pentru B’ESTFEST 2013, cel mai important festival de muzica din România (aşa susţin organizatorii că este numit de presa interaţională), evident că am primit şi eu una. Aşa că m-am dus chiar în prima zi pentru a-mi ridica brăţara, deşi nu mă atrăgea nimic din programul de vineri. Pe drumul de la parcare până la intrare vreo trei gipsi ne-au oprit să ne întrebe dacă nu cumpărăm bilete, iar un nene mai întreprinzător de fel vindea covrigi cu 5 lei bucata.

IMAG0058

câinele comunitar nu avea cum să lipsească din peisaj

Am început cu statul la coada luuungă a celor care erau pe lista de „artist’s guests”, ceea ce m-a făcut din nou să mă întreb dacă şi-a cumpărat cineva bilet pentru festivalul ăsta, am continuat cu o coadă la tokenuri, ca într-un final să-mi cumpăr un Ciuc Radler cu 1 token şi jumătate (adică 9 lei!). Acesta era preţul de listă, nu m-a păcălit nimeni, însă doar la acest bar, la celelalte costa 1 token. Asta chiar e o chestie cu care nu m-am mai întâlnit la un festival, să aibă alte preţuri de la un punct de vânzare la altul.

De ce cred că B’ESTFEST şi-ar schimba mai bine numele în BâlciFest?

În primul rând fiindcă arată fix aşa. O aglomerare eterogenă de tot felul de chestii, majoritatea urâte (inestetice), fără o unitate conceptuală şi vizuală care să-ţi dea senzaţia de festival. Ci mai degrabă te întrebi dacă nu cumva a fost un cataclism natural, iar ceea ce a mai rămas din Bucureşti s-a mutat pe câmpul prăfuit din Tunari: scene cu muzică, corturi cu activităţi mai mult sau mai puţin interesante, Expirat-ul, magazine de haine sau de tot felul de chestii pe care le poţi cumpăra, câteva ong-uri, foarte multă publicitate peste tot şi, cireaşa de pe tort, un bâlci în miniatură. Adică maşinuţe buşitoare, o tiribombă, un mini carusel, toate super vechi şi neîngrijite de un personal care, ca să fiu finuţă, zic doar că nu prea îţi inspira încredere. Scenele  sunt înconjurate de sute de metri pătraţi de pânză cu numele sponsorilor principali, food area este reprezentată de umbrele şi mese de berar, în rest zone mai mici sau mai mari, evident branduite la sânge. Tot spaţiul ăla arăta ca o întrecere între companii. Care reuşeşte să pună cele mai multe, mai mari şi mai vizible elemente conţinând sigla lor. Dacă vă vine să credeţi am văzut chiar un banner pe undeva cu Aquafresh J)). Pe bune, la organizatorii şi sponsorii acestui festival nu a ajuns încă vorba: less is more?

Alte lucruri care au ajutat la formarea acestei păreri foarte proaste despre B’ESTFEST 2013:

– line-up-ul: foarte slabuţ, în comparaţie cu anii trecuţi cand  festivalul se ţinea la Romexpo şi aducea unele din cele mai dorite trupe în ţară;

– umflaţii BGS, care erau peste tot şi stăteau ostentativ cu ochii pe toată lumea, plus poliţie şi jandarmerie. Asta chiar era moartea pasiunii, fiindcă primul lucru pe care trebuie să-l simţi la un festival este senzaţia de libertate;

– sonorizarea slabuţă;

– servirea execrabilă, făcută de nişte gherţoi şi gherţoiace. Altfel nu pot să-i numesc pe cei de la „bar” (a.k.a. tejghele improvizate şi murdare), îmbrăcaţi în toate felurile şi lipsiţi de bun simţ, amabilitate sau zâmbete;

– mâncarea scumpa;

– lipsa aproape în totalitate a unor chestii pe care să stai jos (pe iarbă nu prea se putea căci nu era îngijită, ci plină de beţe care te înţepau);

– oamenii care nu aveau ce să caute la acest festival. Probabil erau locuitorii Tunari-ului, care cred că au primit intrare liberă, fiindcă altfel nu pot să-mi explic prezenţa atâtora ţigani rromi. Nu aveau nicio treabă cu ce se întâmplă la un fest, nu le plăcea muzica, erau gură-cască. Asta strică vibe-ul din jurul unui concert pe care îl aştepţi. Fie că recunoşti, fie că vrei să fii politically correct;

– mirosul omniprezent de mici la grătar.

Mi-a plăcut, în principiu, ideea de a avea un festival cu atât de multe zone şi activităţi diferite, însă modul în care au pus-o în practică organizatorii B’ESTFEST mă face să cred că mai bine nu. Dacă nu ştii să gestionezi aşa ceva, mai bine te concentrezi financiar pe concerte, aduci trupe mari, le dai sonorizare şi lumini super bune, iar atunci restul detaliilor nu vor mai conta atât de mult.

Ei au vrut câte puţin din fiecare şi fix aşa a ieşit. De aceea, nu cred că exagerez cu comparaţia B’ESTEFEST = Bucureşti = Bâlci => BâlciFest.

IMAG0053

B’ESTEFEST un festival reprezentativ pentru România. Din păcate.

Advertisements

6 Responses to "Am fost şi la B’ESTFEST, adică la BâlciFest"

Eeeee, rautatea asta 🙂 O sa evolueze si Bestfest-ul intr-un Rock Am Ring doar ca dureaza 5-10 ani. Nu apare niciun mare festival peste noapte. Trebuie doar rabdare, multa rabdare. Inceputul e bun. Nu uita ca in toate editiile au fost pe gaura (mare) si daca inca fac asta inseamna ca le place si ca au vise mari.

sunt la a saptea editie. si nu stiu cat de mare e gaura, avand in vedere ca au avut 4 sponsori mari-mari (ciuc, cola, vodafone si jagermeister) plus multi altii mai mici.

Doar rromi? Nu cumva erau și unguri sau chiar evrei pe-acolo? Dezgustător.

am spus tigani, pentru ca asta sunt. rromi li se spune doar in romania (ca sa asocieze tot mapamondul tara noastra cu tara tiganilor). peste tot li se spune gypsies, gitanos, etc. adica traducerea cuvantului tigan in limba din tara respectiva. am modificat oricum, tocmai fiindca nu asta e problema in sine, ca erau oameni de alta etnie acolo. m-a uimit fiindca se vedea cu ochiul liber ca nu au venit pentru muzica si nu aveau ce sa caute. nu stiu cum esti tu, dar eu cand merg la un festival unde se plateste intrare ma astept sa ma intalnesc in mare parte cu oameni care au aceleasi gusturi muzicale.

Gusturile muzicale o să difere foarte mult la un festival de acest gen, tocmai pentru că sunt trupe de toate felurile.
Li se spune țigani peste tot, dar ei vor să li se spună ”Roma” (orice articol vei citi în engleză despre ei așa le va zice). În limba lor, rom înseamnă om.
În fine, cred că știu ce vrei să zici, doar că eu i-aș fi descris ca ”amărășteni din Tunari”, nu țigani gură-cască 🙂

[…] Am fost şi la B’ESTFEST, adică la BâlciFest […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: