Spirala Colorata

Am pornit în căutarea unei planete mai bune cu nava Green Bee

Posted on: August 29, 2013

Deşi sunt bine trecută de vârsta copilăriei, mă minunez în continuare la spaţiile de joacă, proiectele educative şi tool-urile de dezvoltare la care au acces copiii din ziua de azi. Mă oftic, bineînţeles, fiindcă  nu le-am prins la vremea mea, asa că am fost foarte bucuroasă când mi s-a propus să experimentez o călătorie în spaţiu cu nava Green Bee. În primul rând, fiindcă o văd în parcul Tineretului de un an de zile, dar niciodata nu am avut voie să intru fiindcă am depăşit infama limită superioară de vârstă (14 ani…).

am şi eu un copil blănos, aşa că l-am luat cu mine în navă

am şi eu un copil blănos, aşa că l-am luat cu mine în navă

Nava din imagine are un capitan (Raxo), un second (Noni) şi un computer inteligent care recrutează din rândul copiilor cadeţi pentru misiunea specială de a salva omenirea. De cine trebuie salvată omenirea? În principiu, de ea însăşi, căci se îndreaptă cu paşi rapizi spre distrugerea în totalitate a planetei pe care locuiesc. Cum o salvează? Pleacă într-o călătorie intergalactică pentru a gasi o altă planetă pe care omul poate trăi.  Copiii intră în nava în grupuri de câte opt şi dezvoltă povestea ca o echipă competentă de astonauţi.

căpitanul Raxo şi secundul Noni

căpitanul Raxo şi secundul Noni

Pentru că sunt undeva la mijloc, adică nu mai sunt copil, dar nici nu am produs vreunul, vă relatez pe scurt experienţa din două ipostaze imaginare: copilul-nico şi mama-nico.

Copilul Nico:

“[mâna la cap, ca militarii, voce tare şi răspicat[]: Trăieşte, explorează, respectă! / Oa, ce frumoasă e nava şi ce multe ecrane! / Oau… ecranul vorbeşte cu noi, ca în filme! Oau…am propria mea tabletă pe care trebuie să apăs ca să am grijă de resursele navei. / Oauuu, se mişcă şi tremură SCAUNUL!!!!!!!!!! / Eu ştiu, eu ştiu să răspund la întrebările lui Noni! / Deci, ca să nu stric Terra prea repede trebuie să opresc apa când mă spăl pe dinţi, să sting lumina când ies din cameră, să arunc la coşurile speciale hârtia, plasticul, metalul şi bateriile. / Oau, ce mare e Universul, cu stele, planete, meteoriţi, găuri negre, sateliţi, găuri de vierme! / Aaahhh, deja s-a terminaaaaat?!? “

IMAG0471 IMAG0472 IMAG0469

Mama Nico:

“Ce bine ca pot sa-mi las copilul 45 de minute în grija actorilor şi să mă plimb şi eu în linişte prin parc /  Foarte interesant proiectul / Dar ce autentică pare nava cu tot décorul, scenariul, jocul actorilor, efectele speciale…/ Oare copilul meu ştie să răspundă la întrebările astea? Ce bine că e gratis, mai greu să găseşti distracţie de calitate pentru copil fără să scoţi bani din portofel/ Am învăţat chiar şi eu câteva informaţii noi / După asta cred că nu o să-mi mai zică copilul că sunt zgârcită fiindcă fac economii, ci o să-mi spună că suntem eco şi respectăm natura  “

S1350089

Prin urmare, experienţa a fost foarte faină pentru mine, pentru un părinte cred că e privită ca dezirabilă, iar pentru copii sunt sigură că e de-a dreptul fascinantă. Jos pălăria pentru iniţiatorul proiectului, ONG-ul Green Revolution, dar şi pentru sponsori (Dorna şi Mega Image) fără de care nu ateriza nicio navă spaţială în Parcul Tineretului.

Vouă cum vi se pare ideea unui astfel de proiect de educaţie ecologică?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: