Spirala Colorata

Scrisoarea BICICLIŞTILOR

Posted on: March 25, 2014

Am învăţat să merg pe bicicletă înainte să merg la şcoală, iar pe la 11 ani am abandonat total acest sport de ciudă că nu aveam propria-mi bicicletă, ci trebuia să împart (adică să o împrumut cu rugaminţi fierbinţi) Pegasul roşu al lui frate-miu. Timp de 13 ani am uitat, o dată cu majoritatea populaţiei cred,  de existenţa bicicletei. Rămăsese în mintea mea ca o jucărie din faţa blocului la Braşov, pusă la păstrare la categoria amintiri frumoase din copilăriei.

Totul până când a venit în vizită la mine un cuplu drag de prieteni de la Deva. Eu mi-au propus să închiriem fiecare câte o bicicletă pentru 24 de ore şi să descoperim Bucureştiul pe două roţi. Atunci am aflat de centrele de închirieri I’Velo  şi în acea zi m-am reîndrăgostit iremediabil de mersul pe bicicletă. Nu-mi venea să cred, şi parcă nici acum, că am pierdut anii de liceu şi de studenţie în care o bicicletă mi-ar fi făcut viaţa mult mai frumoasă şi interesantă.

Au trecut patru ani de când programul de bike-sharing a reînvăţat sute de mii de români că bicicleta este un mijloc de agrement excelent şi urmează alţi ani în care vrea să îi convingă pe locuitorii urbani că bicicleta este cel mai potrivit mijloc de transport în oraş.

Sâmbătă, 29 martie, se deschid centrele din Bucureşti (Parc Herăstrău – metrou Aviatorilor şi Arcul de triumf + Parc Tineretului) şi din Constanţa (Gravity Park), urmând ca în weekendul următor să se deschidă şi Braşovul, Iaşiul, Alba Iulia, Sibiul şi Timişoara.

Toate bicicletele sunt noi, iar eu am primit una în teste. O voi folosi pentru a ajuta Green Revolution în demersul ei de promovare a stilului de viaţă Love Velo. Voi merge cu ea în căutare de biciclişti pe care să-i fotografiez şi care să mă ajute să continui o scrisoare care începe aşa:

Dragi autoritati locale si centrale,

M/%%¤ arr#¤% &/fh¤%#w()(/!!!

Până când finalizez noul meu experiment social, vă aştept la turul pe biciclete care marcheză deschiderea centrelor, sâmbătă ora 10.30, la gura de metrou Aviatorilor. Cine nu are bicicletă primeşte una gratuit .

Iar dacă vreţi să câştigaţi un premiu compus din cartea “Poveşti pe două roţi” şi un voucher cu şapte închirieri gratuite în Bucureşti spuneţi-mi într-un comment aici sau pe pagina de facebook de ce NU vă place să mergeţi cu bicicleta. Am trei seturi şi fac tragere la sorţi pentru desemnarea câştigătorilor.

Experimente şi concursuri similare găsiţi pe blogurile lui Radu şi al Cătălinei, dar şi pe pagina de facebook a proiectului.

Ne vedem pe două roţi!

p.s.: Povestea cu reapucatul de mers pe bicicletă este 100% adevărată şi a contribuit şi ea, alături de frumoasele poveşti de la Roaba de cultura, la întâmplarea ca din vara lui 2012 să lucrez la Asociaţia care coordonează aceste proiecte.

Advertisements

6 Responses to "Scrisoarea BICICLIŞTILOR"

[…] timp de o săptămână noua bicicleta I’Velo. Cu ocazia asta m-am întâlni cu Nico de la Spiralacolorata.ro și am pus-o de o poză pe două roți. Pardon, pe […]

Mie imi place sa pedalez. Uite-asa, in aer liber, ca bicicleta din casa a ajuns suport de haine sau obstacol periculos in calea pisicii, cand topaie ca apucata noaptea.
Singurul lucru care ma retine sa pedalez des este .. lipsa respectului pentru biciclist. In trafic, zic.
In plus, in centru nu imi amintesc sa fi vazut vreun loc special amenajat in care sa o pot lasa cat beau o cafea. Paaaaai? Cum vine asta?
Ne vedem maineeeeeeeeeee! 🙂

si mie mi se pare ca lispa rastelurilor ingreuneaza dezvoltarea fenomenului velo. Numai ca si rastelurile astea ar trebui puse in zone pazite. Stiu pe cineva caruia i s-a furat bicla din rastelul de la mall 😦

ai castigat o carte si un voucher. Da-mi te rog un mail la saywhatnico@gmail.com cu nr tau de tel sa vedem cum facem sa intri in posesia lor. Congrats!

in centru am lasat-o ultima oara legata de teava de gaz din fata politiei centrului vechi. Asta apropos de rastelele din centru. S-au civilizat destul de mult soferii in Bucuresti in ultimul timp dar cu toate astea imi este din ce in ce mai frica sa merg prin trafic pentru ca respectul pentru lege este din ce in ce mai mic:(

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: