Spirala Colorata

O nouă generaţie: boicot la vot şi protest în stradă

Posted on: May 23, 2014

Am ieşit în stradă prima oară în 2012 să-l dau jos pe Băsescu. De atunci am mers la toate protestele de biciclişti, am ieşit constant în toamna lui 2013 pentru Roşia Montană. Am continuat să ies împotriva exploatării gazelor de şist şi a super-imunităţii parlamentare.

Am votat la toate alegerile începand din 2004 şi am fost activistă de-a dreptul pentru ieşirea oamenilor la urne. Şi o să mai fiu, dar când o să ştiu că pe listele alea de candidaţi sunt oameni/ partide pe care eu, cel puţin, i-aş vota şi, foarte important, care să şi aibă şanse să prindă un loc (nu să le fie redistribuite voturile către alţii pentru că nu au atins nu ştiu ce prag).

Am fost la şedinţele Uniţi Salvăm Bucureşti, care, daca veţi consulta acest link, veţi vedea că pe termen scurt şi-a propus să lupte pentru trei lucruri: Roşia Montană, gaze de şist şi schimbarea legilor electorale.

La ultimele întâlniri la care am participat, cu toţii ne-am pus de acord că acum e momentul să lansăm o campanie legată de ultimul obiectiv, pe care să o întindem până când obţinem ce ne dorim (deci cel mai probabil şi la prezidenţialele din toamnă). Am făcut o lista cu revendicari foarte clare. Te rog să le citeşti. Cel mai important este ca sistemul să te încurajeze să participi la viaţa politică. Cel actual din România este cel mai restrictiv din Europa. Really, we need to change that, dacă vrem să se termine mai repede coşmarul ăsta în care aceeaşi mizerie se roteşte la ciolan.

Cu toţii ne-am mai pus de acord ca pe 25 mai să ieşim în stradă şi să protestăm. Ieşim să le arătăm că bucuria cu care se vor aplauda la televizor pe noi ne scârbeşte. Dar de data asta nu trăim scârba singuri şi frustraţi în casele noastre, ci împreună, în grup, în Piaţa Universităţii şi corespondentele ei din localităţile din ţară. Ieşim să le arătăm că deşi niciodată nu contăm în calculele lor electorale, noi totuşi existăm şi suntem revoltaţi.

Nu ne-am mai pus de acord prea bine când am decis cum o facem: nu mergem deloc la vot, mergem dar anulăm, îi susţinem pe independenţi, îi susţinem pe cei care spun ca vor lupta antifrack, etc.

A trebuit sa luăm, totuşi, o decizie şi, prin vot majoritar (eram vreo 25), s-a ales ceea ce am susţinut şi eu: boicotul prin neprezentare la urne, ci prezentare în stradă. Dacă vrei să schimbi sistemul trebuie să joci în afara regulilor lui. Cred asta cu tărie şi mai cred că nicio schimbare adevarată nu vine fără ceva acţiuni radicale care sa-i trezeasca pe români, în special, din somnul cel de moarte al indiferenţei.

Am fost complet uimită de reacţiile, în special a doi oameni pe care eu i-am votat, respectiv i-aş fi votat daca aveam unde.

Este vorba despre Nicuşor Dan – care în acest video ne spune că el va vota cu un independent. O singură întrebare pentru tine, Nicuşor: votezi un independent pentru ca la numărătoare să constaţi că nu a trecut pragul minim, deci votul tau să se redistribuie la un partid? ADICĂ FIX CEEA CE AI PĂŢIT TU (şi noi) LA ALEGERILE PENTRU PRIMĂRIA BUCUREŞTI?

Si mai este vorba despre Erwin Albu, care spune că merge la vot şi susţine pe nu ştiu cine, în condiţiile în care el însuşi a încercat să candideze, dar nu a reuşit să strângă cele 100 000 de semnături aberante pentru a putea ajunge pe liste. O întrebare şi pentru tine, Erwin: CUM POŢI SĂ VALIDEZI SISTEMUL CARE TE ÎMPIEDICĂ SĂ NE REPREZINŢI?

deci noi sa lasam prostiile, nu voi, nu?

Deci noi să lăsăm prostiile, nu voi, nu?

Şi, în final, m-a durut foarte tare că elita intelectuală de dreapta ne-a dat-o în moalele capului, la genunchi, la ficat, peste mâini cu rigla ca să înţelegem cât de proastă este decizia noastră. Ne-au facut în toate felurile, au vorbit scârbiţi despre noi, ne-a luat de sus şi peste picior. Moise Guran, Alina Mungiu Pippidi, Cristian Tudor Popescu, Andrei Pleşu si multi alţi editorialişti, filosofi, analişti politici ne-au explicat CUM NU SE FACE AŞA CEVA.

“Nu aşa se face schimbarea!” zbiară toţi în cor la noi.

Azi mi-a ridicat-o la fileu Lucian Mîndruţă care a scris pe Facebook: “Virginitatea electorală: puştanii care n-au votat niciodată şi nu ştiu cum s-o facă ne explică de ce nu e bine să votezi! Eu zic că îi şi sperie fanta aia de la urnă. Dacă nu intră votul în ea?” şi căruia i-am răspuns: “Menopauza/ Andropauza electorală: babalâci care în 25 de ani nu au schimbat nimic în România, nici prin vot, nici prin protest, dar dau lecţii de cum se face schimbarea :)))))))”

Asta e intrebarea mea pentru voi, intelectualilor, specialiştilor, inteligenţilor şi criticilor: DE CE NU AŢI SCHIMBAT VOI SISTEMUL ÎN ULTIMII 25 de ANI, daca vă pricepeţi atât de bine?

Vreţi neapărat să ne impregnaţi şi pe noi cu frică, cea care vă caracterizează generaţia, şi cu lipsa de acţiune?

Nu îmi pasă că duminică poate voi fi singură în Piaţa Universităţii.

Cred în ceea ce spun şi prefer să fiu oaia neagră care o ia pe drumul ei, decât oaia alba care merge în turmă spre pierzanie.

Advertisements

4 Responses to "O nouă generaţie: boicot la vot şi protest în stradă"

Aș lăsa acest link aici

http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-17328370-cum-votezi-daca-esti-scarbit-sistem.htm

Foarte frumos si adevarat. Stii totusi ca cei care vin la proteste sunt angrenati in tot felul de actvitati ale societatii civile. Nu se exclud deloc

trebuie facut un partid cu cererile strazii, de bun simt. dar asta nu se face intr-o luna-2-3. trebuie inceput si tinut constant pe aceeasi linie.

Nu stiu exact cine va castiga presedintia Romaniei, ca e vorba de Iohannis sau de Ponta, dar stiu ca Oprescu a facut o intelegere cu loteria ca aceasta din urma sa doneze 20% din banii incasati pe luna octombrie 2014 pentru ca primaria sa poata reabilita mai multe artere rutiere importante.
Am citit pe:
http://www.loto49.ro/2014/tragerea-loto-duminica-19-octombrie-2014.php
ca e vorba de ordniul milioanelor de euro la fiecare tragere, deci e vorba de zeci de milioane de euro pe luna.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: