Spirala Colorata

Atunci si acum #Revoluție25 – Guest Post 21 Decembrie 1989. Curaj și Inconștiență

Posted on: December 15, 2014

25 de Revoluție. Nu ”de la”. A început în 89 sângeroasă, tristă, șocantă, a continuat în 90 și 91 când mineriadele au produs o ruptură de încredere, a reînviat în 2000, o dată cu temele ecologice, a erupt în 2012 și a culminat în 2013-2014 cu Revoluția #FărăViolență.

Protestatarii de atunci si cei de acum au același spirit. Unii au murit pentru a-l apăra, alții duc moștenirea mai departe și refuză să uite. Uniți de revoluție continuăm lupta pentru libertate și dreptate începută acum 25 de ani.

Piața Universității - centrul democrației

Piața Universității – centrul democrației

Eu avem trei ani si trei luni pe în decembrie 89 și tot ce-mi amintesc din perioadă e că strigam prin casă ”Ole, ole, Ceaucecu nu mai e!”. Traian avea 20 de ani și era student la ASE, iar pe 21 decembrie a fost în baricada de la Intercontinental unde au murit sute de oameni și încă nimeni nu a plătit pentru asta…

Acum, Traian e strategic planner partner la agenția de publicitate Dr. AD și susține redeschiderea dosarelor Revoluției. Iată cum remomorează clipele de acum 25 de ani din Piața Universității, când era un student care nu putea să tacă.

21 Decembrie 1989. Curaj și Inconștiență

Studenții erau percepuți ca fiind principalul pericol pentru sistem. Tinerii pot declanșa, pot avea reacții imediate, dramatice, dar schimbarea va fi făcuta întotdeauna de mase. Pentru că au fost poziționați de fiecare dată în comunicare ca minoritate deviantă: elementele reacționare, agenturili străine, golanii Pieței Universității, tinerii frumosi și liberi 🙂

Există percepția tinerilor că ei au habar și înțelegere profundă a motivației pentru care protestează. Nimic mai neadevărat. Înțeleg atât de puțin, majoritatea urmează trendul, sunt de cele mai multe ori folosiți pentru atingerea unor obiective politice de grup. Cert este că, indiferent de adâncimea înțelegerii, instinctul și motivațiile imediate și aspiraționale ale acestora se îndreaptă în direcția corectă.

21 Decembrie 1989.

Eram probabil la fel de pregătit pentru protest cât sunt și tinerii zilelor noastre. Simțeam direcția, percepeam straturile superficiale, ceva zvonuri de la Timișoara, dar departe de înțelegerea profundă a momentului.Ceva a fost totuși radical diferit. Curajul sau inconștiența, măsurate prin nivelul fricii din noaptea respingerii demonstrației din 21 spre 22 decembrie 1989 din Piața Universității.

Brigada ASE, discuțiile din apartamentul unde se creeau spectacolele artistice ale Brigazii și ale altor grupuri celebre studențești ale vremii, m-au pregatit atât cât se putea pentru un student care văzuse doar cele 2 ore/zi de TV socialist, cu părinți intelectuali care iubeau bancurile politice dar care mă educaseră să mă protejez de turnatori.

Ciudat, făceam curățenie generală în apartament în dimineața zilei de 21 Decembrie. Întreruperea emisiei TV a avut efectul unei grenade. Călin, șeful Brigăzii ASE și Emil, fratele meu, au dispărut plini de entuziasm către centru ca să vadă ceea ce nu se mai transmitea pe TV. Reacția a mea fost să termin curățenia și să mă alătur într-o ora, două :). Cam asta era încrederea mea în schimbare. Nu credeam că Ceaușescu poate fi dat jos. Blamam în discuțiile noastre politice nocturne miile de suporteri ai Stelei care în 86 au ratat, credeam noi, oportunitatea de a-l da jos pe dictator cu ocazia întâmpinarii campionilor Europei.

Aveam pulsul sus când am ajuns cu metroul în Piața Romană. Nu-mi venea să cred cât de puternică era vocea manifestanților care creștea pe măsură ce urcam scările. Acel “Jos Ceaușescu!” m-a marcat. Am ieșit la suprafață între barajele poliției. M-am îndreptat instinctiv spre Piața Romană, am spart barajul poliției și m-am alăturat demonstranților din rond strigând disperat, din toți plămânii, “Jos Ceaușescu!”

Ore de extaz. Am început să cred. Călin, Emil erau acolo. Inconștiența: ne filmau și noi strigam Jos Ceaușescu! A fost și acel îndemn “Jos Comunismul” pe care nu-l ințelegeam atunci. Și eu credeam că știu tot, ca și cei de azi când ies în stradă 🙂

Ne-au spart. Călin cred ca a avut inițiativa de a continua marșul, a strâns oamenii. Am făcut un ocol prin Pantelimon, strigând la geamuri oamenilor să iasă în stradă, să ni se alăture. Probabil este vorba despre acel val care a ajuns spre seara în Piața Universității, resuscitând demonstrația. Atunci am avut un moment de luciditate. Nu am mai stat în față…erau alții mult mai curajoși. Mulți dintre ei au platit cu viața acest curaj. Când au început să tragă în mulțime, am fugit spre casă. Știu că un TAB trăgea în lateral, noi am intrat într-o curte și ne-am adăpostit dupa niște tomberoane de gunoi. Am realizat inconștiența și frica a luat locul curajului. O noapte de coșmar, de frică. Până dimineață când am auzit din nou, mult mai puteric de data asta “Jos Ceaușescu!” Greu de imaginat extazul la auzul maselor de pe Bd-ul Colentina din dimineața lui 22 Decembrie. Am renăscut.

A fost sau nu a fost ca să parafrazez?

Am văzut, am simțit. Am crezut și m-am îndoit. Dar un lucru știu cert. A fost. O revoluție a străzii. Curaj și inconștiență 100%. Nu era despre facebook, despre trendul cool de a ne lua țara înapoi.

Oare câți tineri din ziua de azi și-ar risca prezentul și viitorul personal și al celor apropiați pentru schimbare? Cu siguranța mulți. Dacă ar trebui. Pentru că în profunzime suntem la fel. Curajoși și inconștienți.” – Traian Nuță.

Eu si Traian, uniti de revolutie si de pasiunea pentru biciclete.

Eu si Traian, uniti de revolutie si de pasiunea pentru biciclete.

 ► Îți mai aduci aminte ce ai făcut la Revoluție? Nu erai încă născut/ă? Dar părinții tăi? I-ai întrebat vreodată? Caută prin blocul tău, prin rețeaua ta socială oamenii relevanți în toată povestea asta. Securistul de la 2 sau dizidenta de la 5. Întreabă-i, roagă-i să-ți povestească, iscodește-i. Explică-le că nu vrei să uiți. Scrie povestea lor într-un status și folosește hashtagul #Revolutie25. Hai să recompunem din memoria colectivă adevărul acelor zile. Hai să formulăm întrebările potrivite!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: