Spirala Colorata

Și eu am fost hărțuită sexual. Și tu?

Posted on: October 16, 2017

Mă gândesc de mult la subiectul acesta, al hărțuirii sexuale, și a durat și mai mult până să identific ca agresiuni acele episoade din viața mea în care am fost hărțuită de bărbați. A fost greu pentru că societatea în care am fost crescute ne face să ne gândim mereu că vina ne aparține. Poate am zâmbit prea larg, poate m-am îmbrăcat prea provocator, poate am menținut prea mult contactul vizual sau poate am răspuns râzând prea tare la anumite glumițe? Și toate acestea l-a încurajat? Prostii, fetelor! Acum, cu mintea mai matură, privind în adolescența mea, îmi dau seama că vina mea a fost zero.

Nenumărate sunt glumele cu tentă sexuală pe la job-uri, acostările pe stradă, discriminările sexiste, agățatul cu inistențe pe la petreceri pe care le-am trăit în 31 de ani. Să pot să le scriu pe toate ar însemna să fac câteva ședințe de regresie și hipnoză ca să mi le amintesc, iar apoi ar ieși de un roman mai mititel. Căci trăim în România și asta înseamnă că suntem hărțuite aproape tot timpul.
O să povestesc doar trei întâmplări:
1) aveam 13 ani și eram într-o excursie la cabana vânători de munte de la Predeal cu mai mulți câștigători ai unui concurs de creație literară. De “protecția” noastră se ocupau niste bodyguarzi, dintre care doi, în prima noapte dormită acolo, când am vrut să intru în cameră m-au încolțit la perete, m-au strâns în brațe și au încercat să îmi bage mâinile pe sub tricou. S-au oprit când au apărut alte două fete care voiau să intre în dormitor. A doua zi m-am cuplat de urgență cu un băiat de acolo si soluția a fost bună căci m-au lăsat în pace, deși tot îmi ziceau că nu-i de mine puștanul ăla (era cu doi ani mai mare), că mie îmi trebuie un bărbat adevărat 😒;
2) avem 14 ani când m-au internat la Spitalul Militar ca să îmi scoată amigdalele. Am stat o săptămână acolo, timp în care medicul care m-a operat a tot făcut apropouri cu tentă sexuală (când ne mai întâlneam pe hol și eram singuri sau la vizita în rezervă), hărțuirea culminând cu invitația de a intra în biroul lui și a mă examina de la brâu în sus “să nu am noduli” 😳. M-am dus în birou, dar îmi amintesc că înainte de “consult” am zis că trebuie să merg la baie, am zbughit-o și nu m-am mai întors;
3) Aveam 19 ani și m-am angajat la primul meu job în domeniul comunicării. Șeful era un libidinos cu mustață. Mă zbătusem mult să obțin jobul ăla, dar nu am rezistat decât două săptămâni. Din cauza unor faze ca: mi-a spus să vin îmbrăcată cu fuste mai scurte și cămăși mai strâmte, la fiecare discuție de la el din birou făcea cumva să ajungă în spatele meu și îmi masa umerii, făcea glume cu tentă sexuală non-stop, faza supremă întâmplându-se într-o pauză de masă, când, după ce am băut niște iaurt, mi-a spus: “vezi că ți-a rămas alb la guriță, dar nu te șterge că e o imagine foarte plăcută” 😖

Motivul pentu care scriu toate astea este că mi-aș dori foarte mult ca fetele tinere care mă citesc să învețe să identifice hărțuirea sexuală, să nu o accepte și să nu o tolereze ca fiind ceva normal.

Nimeni nu are dreptul să te hărțuiască, indiferent cât ești de drăguță, cât de provocator i se pare cuiva că te îmbraci sau te comporți, cât de liber alegi să vorbești. Și să mai știi că dacă tu ai simțit că ceva nu e în regulă cel mai probabil așa e! Îndepărtează-te și nu ezita să vorbești despre asta. Rușinea este a celui care o face nu a celei care o pățește.

Voi aveți povești cu iz de hărțuire sexuală?

9134BCC0-E0D3-44B8-9BAC-3955F5EC8BD0

Advertisements

1 Response to "Și eu am fost hărțuită sexual. Și tu?"

Din cele povestite de dumneavoastră un singur incident este de hărțuire sexuală, cea de la 19 ani cu „Șeful era un libidinos cu mustață”. Primul incident este mai degrabă tentativă de viol. Al doilea cu spitalul nu știu dacă se poate chema hărțuire sexuală, amintesc definiția hărțuirei sexuale: „Pretinderea în mod repetat de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relaţii de muncă sau al unei relaţii similare, dacă prin aceasta victima a fost intimidată sau pusă într-o situaţie umilitoare.” Ați evitat situația.
Femeile cu blog văd deobicei la tot pasul în România hărțuire sexuală. Haideți să nu devenim drone PC ca în vest.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: